sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Piparit

Perjantaina töiden jälkeen tein piparitaikinan, Taikina sai seistä yön yli parvekkeella ja lauantai aamupäivällä sain leivottua piparit, taisi muuten olla toinen kerta kun teen pipareita itse alusta lähtien. Onneksi olen aikoinaan ollut kaukaa viisas ja olin ostanut normaalia isompia piparimuotteja. Kärsivällisyys ei olisi riittänyt mihinkään nysväämiseen kun taikinakin oli niin pehmeää. Olisi ehkä pitänyt leipoa parvekkeella niin taikina ei olisi niin lämmennyt. Äiti leipoi aina piparit ohjeella jossa ei kiehautettu mitään muuta kun voi. Aikani etsittyäni löydin Marttojen keskustelupalstalta o rovastit piparkakut jotka ovat muistini mukaan ainakin lähellä lapsuuden pikparkakkuja. Taikina oli tosi pehmeää ja piparit levisivätkin uunissa melkoisesti. Ainoastaa yksi (viimeinen) pellillinen paistui turhan tummaksi. Ohje siis täältä.

Rovastin pipariresepti

2 munaa
4 dl sokeria
150 g sulatettua margariinia tai voita
2 dl kermaa tuoretta tai hapanta
2 tl soodaa
1 dl mantelia
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
2 tl hienonnettua kaardemummaa
2 tl inkivääriä
2 dl siirappia
1 l vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Seokseen lisätään vaahdoksi hierottu siirappi, margariini tai voi, kerma ja siihen sekoitettu sooda, kuoritut hinonnetut mantelit, mausteet ja jauhot.
Taikina kaulitaan ja leivotaan piparkakuiksi ja paitetaan 200 asteessa 4-5 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti